Ny oppdagede stier

«Kom igjen – vi skal bare se rundt hjørnet» pleide min far å si hver gang vi var et nytt sted. Et sukk fulgte gjerne rett etter utsagnet, men den som ble med kom ofte hjem med underlige historier eller bilder av flotte steder vi ellers aldri ville ha sett.

Fremdeles følger jeg gjerne denne utfordringen. Tross alt går og sykler vi altfor ofte akkurat på de samme stiene som før. Eller tar de rutene alle andre har gått/kjørt før oss. Det inspirerte oss til å ta frem kartet av nærområdet og begynne å utforske. Vi satt oss fast i myr, fulgte sauetråkk, måtte trille og bære sykle både opp og delvis ned, men du verden; vi fant masse bra!

Det har ikke slått meg før nå, men Gausdal er en bortgjemt perle når det gjelder stisykling, og selve syklingen er kanskje til å med bedre enn på Skeikampen. Gausdal er også langt fra flat – man får ofte motsatt inntrykk når man kjører gjennom dalen og oppover mot fjellet – her finnes flytstier, bratte tekniske partier, skogstier og gamle lier som har alt og kan måles med Nesbyen og lignende.

Vi forholder oss ulikt til omgivelsene etter hva slags stier vi følger. På bred sti øker vi tempoet og retter ofte oppmerksomheten mot annet enn turen og naturen, som jobb og hverdagsproblemer. På smale stier som dette, derimot, er vi mer opptatt av det som er nært oss, vi senker tempoet og fokuset veksler mellom å være inn og ned og frem og utover. Det synes å stemme nå. Hverdagen kjennes milevis unna. Vi har nok med å se. Trille. Tenke. Og føle. Vi nærmest er i de irrgrønne bregnene. I blomstene, i den bratte bjørkeskogen. I fossefallene, stigningene, de brekende sauene og rypene vi flyr opp. I kroppen, slitet og svetten. Og i gleden av å straks kunne kjøre det hele ned igjen på sykkel; over rotene. Små hopp over steinene. Drop. Om bare dagen kunne vare en hel evighet..

Stien brer seg utover foran oss. – Jo, her kan vi jo drive i dagevis, og med shuttling! Vi kan kjøre folk opp, og de sykler ned en av de tre stier vi har funnet den siste uka. Disse stier har forskjellig vanskelighetsgrad men alle inneholder massevis av utfordringer og rom for gledesrop for hver en stisyklist. Blant annet fant vi en 3 km flytsti som med litt vedlikehold og tilpasning vil gi mye fart. Er man en dag i området kan denne stien kombineres med den 2.5 km lange djupå-stien, som byr på herlig bratt skogskjøring og korte, krevende tekniske partier. Eller hva med omlag 5 km flyt på kapteinsruta, som er en litt mindre teknisk krevende rute men som tar deg med inn i et variert landskap! Her kan du bli en teknisk bedre stisyklist, og mest av alt, her kan gledesrop høres fordi vi har hele området for oss selv. Sesongen er ikke over enda – selv om nedbøren kom som snø i dag – så hvis dere er en gruppe som ønsker å sykle sti på disse nyoppdagede stier, ta kontakt så sørger vi for en herlig dag!

Her får du en liten teaser av den 3 km lange flytstien i Gausdal.